Anne Haeyen

Over mij

Sinds mijn jonge jaren, (in Venlo waar ik geboren en getogen ben) waren mijn potlood en ik onafscheidelijk. Tekenen was het ultieme spelen. Mijn wens om naar de Kunstacademie te gaan was er van kindsbeen af. Met een omweg via de CreatieveTherapie in een Psychiatrisch Centrum vond ik de weg naar een Belgische Kunstacademie waar ik een 7 jarige opleiding volgde en me verdiepte in de ambachtelijke mogelijkheden van het schilderen. Daarnaast volgde ik een opleiding bij een Venlose Kunstenares, die me in tegenstelling tot de ambachtelijke regels, leerde die los te laten en de vrijheid van het schilderen met acryl, grote kwast en groot doek, te ervaren. Met deze mogelijkheden ontwikkelde ik een manier van schilderen waarin textuur en vorm samenkomen. Een prima combinatie, die mij al die tijd in balans hield.

Ik laat mij door beide methodes leiden in mijn werk. Zowel, uitgebalanceerde portretten, als vlot opgezette en met snelle kwast geschilderde doeken, zijn het resultaat. Een paar jaren geleden volgde ik aan de Kunstacademie te Arnhem, de Artez, een upgraders opleiding welke een verrassende wending aan mijn manier van schilderen opleverde.

AnneHaeyen
“Mijn werk kenmerkt zich door een doorleefde emotionaliteit”

De mens staat centraal

Mijn werk kenmerkt zich door een doorleefde emotionaliteit. De mens in zijn vertederende persoonlijkheid is het thema van mijn werk. Vooral op groot doek, komen deze thema’s uitgevoerd in vele lagen verf, goed tot uiting. Meestal werk ik figuratief, soms realistisch. Maar, ook vind ik het bevrijdend om een expressief doek te maken. Vooral bij de eerste opzet, als er nog geen vast ontwerp of bedoeling zichtbaar hoeft te zijn, alleen voor mij een te begrijpen spel op het doek plaats vindt, ben ik echt gelukkig in mijn werk. Dat is lang niet altijd het geval.
Het moeilijkste stadium is, na die expressieve fase, de weg te bepalen om tot het resultaat te komen wat je voor ogen had.
“Schilderen, is een worsteling!”